1. Yedeklenen verileri test edin. Şirketlerin yedekledikleri verileri düzenli olarak denetim altında tutmaması, verilerin yedeklendiği cihazlarda mevcut herhangi bir bozulma veya hata olup olmadığını bilmelerine engel olarak veri kaybının meydana gelmesine neden oluyor. Bu nedenle yedeklenen verilerin ve verilerin saklandığı cihazların düzenli bir şekilde test edilmesi gerekiyor.
2. Verilerin saklandığı yerin güvenliğini ya da dayanaklılığını test edin. Verilerin en güvenilir biçimde ofiste saklanabileceğini düşünen şirketlerin yangın, sel, deprem gibi felaketlere karşı savunmasız kaldığı görülüyor. Ayrıca verilerini bulut altyapısında yedekleyen şirketlerin de kullandıkları bulut hizmetinin yeterli güvenlik önlemi almaması, veri kaybına yada sızıntısına davetiye çıkarıyor. Bu nedenle kullanılan bulut ortamlarının güçlü şifrelerle korunması gerekiyor.
3. Tüm yumurtaları aynı sepete koymayın. Şirketlerin genel olarak verilerini tek bir seferde ve tek bir yerde yedekleme çabaları, iş dünyasında sıkça kullanılan “Tüm yumurtaları aynı sepete koyma!” kuralı ile ters düşüyor. Şirketlerin bu hatası veri kaybının yaşanması durumunda büyük zarar görmelerine neden oluyor. Verilerin farklı yerlerde birçok kez yedeklenmesi ise olası bir veri kayıplarına karşı acil kurtarıcı olabiliyor.
4. Yazılımları güncel tutun. Veri kaybının yaşanmaması için şirketlerin verilerini sakladıkları aygıtları da koruma altına alması gerekiyor. Kötü amaçlı yazılımlar ya da virüsler herhangi bir siber saldırı anında aygıtlara ve doğal olarak da verilere bulaşabiliyor. Bu durumlar için güncel antivirüs yazılımları ve güvenli Wi-Fi bağlantıları kullanılması gerekiyor.
Yedekleme konusundaki deneyimleriyle 3-2-1 kuralına uyarak yüksek düzey veri yedeklemesi sağlar. Bu kural çerçevesinde, buluta gönderdiğiniz belgelerin üç kopyası oluşturulur. Üç kopyanın her biri farklı bir yerde saklanarak güvenlik en üst seviyeye çıkarılır. Siz de üstün veri yedekleme kapasitelerinden yararlanmak istiyorsanız http://bildest.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Verilerinizi kaybetme riskini göze almayın ve hemen yedeklerini bulut ve fiziksel ortamlarda saklamaya başlayın….
Sonuç olarak şirket verileri yedeklenmesin de bilişim standartlarının olmazsa olmazı vazgeçilmezi 3-2-1 kuralının ne kadar önemli olduğunu ve bu kuralın küçük büyük tüm firmalarda uygulanması gerektiğinin önemini tekrar hatırlatmakta fayda var….