01 – Server Sunucu Yedekleme Hizmeti

Kurumsal yapılar için ana makine olarak adlandırdığımız sunucu yedeklenmesine değineceğiz

Server yedeklenmesi normal şartlarda olmazsa olmaz konudur tabi ki. Fakat bir çok tecrübelerimiz bizlere göstermiştir ki dışarıdan oldukça kurumsal görünen ve isim yapmış çoğu büyük firmada bu yedeklemenin yapılmadığı veya yanlış yapıldığı yada yapılıyor sandıkları ama normalde bir yedekleme sisteminin çalışmadığını gözlemliyoruz.

Sunucu Yedekleme yapıyor , Peki çalışıyor mu ?

Bir çok bakım anlaşması öncesinde firmalarda genellikle aynı sorunları yaşıyoruz. İlk anlaşma esnasında sorduğumuz soruların başında elbette bir server ın olup olmadığı geliyor. Eğer sunucu var ise bu sistemin yedeklenip yedeklenmediği ve bu yedeklemenin nasıl yapıldığı oluyor.

Genelde aldığımız cevaplar hep aynı düzeyde çok kurumsal ve oturmuş bir sistem yoksa genel de bu tür yapılarda ilk sistemi kuran firma tarafından basit bir yedekleme sistemi oturtuluyor ve bu basit sistem firma içerisinde biraz bu işlere meraklı 🙂 bir arkadaşa gösterilip tüm sistem yedekleme işlemi kendisinin kontrolüne veriliyor.

Bu gibi durumlarda bu sistemi kontrol edecek arkadaşın tabi ki asıl görevi bu olmadığından yedekleme de sorun oluştuğunda bilgisi olmuyor ve doğal olarak server yedeklemesi çalışmadığı halde herkes yedeklemenin yapıldığını zannediyor.

En kötü Senaryoya hazır mıyız ? Sunucu Çöktü !

Peki gerçekten de sistemi böyle mi bu kadar kurumsal yapılarda bu kadar amatör bir sistem mi var  ? Aslında bu sorunun cevabı ne yazık ki çoğu zaman evet…

Evet bazı anlaşma yaptığımız veya anlaşma öncesi ücretsiz keşif hizmeti verdiğimiz bir çok firmada şunu gördük ki yedekleme için bir yazılım satın alınmış server harici bir Nas Storage kısmına düzenli yedek alınmış fakat sorun şu ki ,  ne takip eden var nede kontrol eden.

 

Sunucu Yedeklemesi

Sunucu Yedeklemesi

Bu gibi yapılarda bile yedekleme de sorun oluşabiliyor , elektrik kesilmeleri , alınan program da yürütme hataları , yanlış yapılandırılma yedeklenecek konumda yeterli alan kalmaması vs vs …

Bunlar aslında bakım anlaşması sonrası ortak kararlar ile doğru yazılım ve donanım ürünleri ile bir kaç saaat içinde çözülecek ve doğru bir yapılandırılmaya geçilebilecek konular.

Bizim işimiz de en kötü taraf felaket senaryosu dediğimiz server sisteminin çökmesi durumu.

Bu gibi durumlarda firmalarda şöyle bir sorun oluşuyor ;

  • Server Çöktü !
  • Yedeğimiz var mı ?
  • Var ( En iyi ihtimal )
  • Nasıl geri döneceğiz (Düzenli kontrol ve yazılım dan nasıl dönülecek kim biliyor ?)
  • Geri dönüş süremiz ne kadar uzun olacak
  • Ne zamana geri döneceğiz (Yedek var ama hangi tarihli)
  • Geri döndüğümüzde nasıl bir şey ile karşılaşacağız (Ne şekilde yedek alınmıştı)
  • Peki sorunsuzca geri döndük , Server neden çöktü ?
  • Tekrar çökme durumu nedir
  • Çökmemesi için ne yapmamız lazım

Bizlerin önerdiği aslında iki adet yedekleme yazılımı vardır bunlardan biri Veeam ve Macrium yazılımlarıdır. İkisi üzerinde de profesyonel olarak yedekleme sistemleri kurup müşterilerimize destek sağlamaktayız.

Yedekleme de dosya bazlı bir sistemi sadece son kullanıcılarda normal yapılarda kullanmakta server sistemleri ile image yedeği dediğimiz sistem komple olduğu gibi tamamının yedeklendiği bir yapıdır.

Bu sistem ile aslında felaket senaryolarının da önüne geçebilir oluşabilecek disk bozulması sunucu sisteminde anakart yada farklı bir donanımda oluşabilecek ekstra sistemin açılmasına engel olan bir arıza.

Veya yine çok sık olmasa da karşılaştığımı firma içerisinde bir hırsızlık sonrası server ın çalınması gibi durumlarda güvenli bir bölgede image yedeğimiz var ise istemi geri kurtarmamız çok büyük olasılıktır.

Diğer türlü dosya bazlı yedekleme sistemlerinde bu tür bir geri dönüş çok uzun sürecek ve çok sıkıntılı anlar başlayacaktır.

Yedekleme de aslında bilişim standartlarında kullanılan 3-2-1 senaryosu son zamanlarda hatta 3-2-1-0 olarak gelişmektedir.

Sistem yedeğini olabildiğince ana sistemden uzak lokasyonlar da güvenli şekilde tutmak bilgi işlem sistem yöneticisinin asli görevlerindendir.

İşin özü yedekleme bir firma için kesinlikle en önemli konudur ve bu konu içeride çalışan bir muhasebe yada bir IK sorumlusuna yada içerideki stajyer kontrolüne bırakılması son derece yanlış ve risklidir.

Sunucu Yedeklemesi Sonuç

Sonuç aslında tüm konularda ilk başta da dediğimiz gibi düzenli yedek ve yedeklemenin kontrolünden geçmekte.  Tüm server ve diğer sistem yedeklemeleri ile ilgili destek almak ve ücretsiz keşif hizmeti almak isterseniz bizler ile iletişim kurmaktan çekinmeyiniz.

Unutmayın ki sizin yedeğiniz sizin her şeyinizdir…